Background Image

“Трябва да се даде възможност на хората да се изявяват, да се развиват и да продължат да правят това, което обичат”. Интервю с екипа на Freeдом 21

freedom21

Неотдавна България се сдоби с още едно споделено пространство за работа и то не къде да е, а в сгушения между склоновете на красивите проломи и меандри на река Янтра – Велико Търново! Новият дом за креативни личности, фрийлансери, предприемачи, скоро сформирани екипи и въобще хора, които искат да развият както себе си, така и проектите си, се нарича Freeдом 21! А за самият ко-уъркинг, събитията, които се провеждат там и хората, които може да срещнеш ще ни разкаже Григор Караиванов – съ-основател на Freeдом21 и Президент на Start It Smart | Veliko Tarnovo.

 

Freeдом21

 

Какво е общото между Freeдом21 и Start it Smart?

Freeдом21 е съвместен проект на Start It Smart | Veliko Tarnovo и агенция Shivachi. Заедно основахме co-working офиса, но основно екипът на Start It Smart | Veliko Tarnovo се грижим за него и го развиваме, както и реализираме останалите си проекти от тук.

 

Вие сте първото споделено офис пространство в старата ни столица. Какви са наблюденията ви за coworker-ите в тази част на страната ни?

Честно казано, преди време е имало опит да се развие споделен офис в Търново, но неуспешен.В момента сме единствения ко-уъркинг в града и ще направим всичко възможно, за да развием мястото не само като коуъркинг, но и като място за събития.

Със сигурност наблюдаваме увеличаване на интереса към свободните професии и предприемачеството.

Въпреки непознатия модел за региона, все повече хора започват да идват, да пробват да поработят и обратната връзка е положителна! Хората виждат смисъл и доста ползи в работата в подобен тип среда. Тепърва предстои да достигнем да повече хора, местни, пътуващи, търсещи и вярваме, че сме на правилния път.

 

Freeдом 21

 

Какво е вашето виждане за развитието на coworking културата в България?

Супер е, че започват да се отварят нови и нови споделени пространства в цяла България. Със сигурност тези места ще бъдат отправна точка за много млади хора, които търсят и искат да се развиват, независимо в каква сфера и по-какъв начин. А и не само, вярваме че co-working културата допринася за създаването на повече нови бизнеси, търсене на иновации, както и реализирането на значими социални проекти.

 

В календара ви присъстват редовни събития на различни тематики и с гост лектори. Разкажете ни повече за това как протича едно събитие във Freeдом21, какви хора ви посещават?

Стараем се най-вече да се получи приятна атмосфера по време и след събитието. Първата-официална част е в повечето случаи доста кратка, стегната и по същество. След това пристъпваме към по-интересното – нетуъркинга. С бира, винце, сок или вода хората се запознават помежду си, говорят си, споделят опит, идеи и се наслаждават на невероятната гледка. Хората, които идват са по-скоро по-активни, любопитни, заинтересовани от конкретната тема на събитието. И за момента всичките ни събития събират аудитория с много сходни интереси и занимания.

 

Freeдом21 събитие

 

Може ли Велико Търново да се превърне в град, изпълнен с ИТ таланти, дизайнери, творци и като цяло – в гореща дигитална точка на картата на България?

Защо не! В града ИТ общността е развита доста добре, благодарение на „PCVT – Клуб на програмистите във Велико Търново“ и има голям потенциал за младите хора да се възползват и да бъдат част от тяхната общност и нещата, които правят. Творци и дизайнери също не липсват. Напоследък има все повече новосформирани ателиета и хора, които се занимават с изкуство под всякаква форма. Убедихме се чрез „Школа Иглата“, че дизайнерите в Търново имат добра основа. Единственото, което трябва да се направи, е да се даде възможност на тези хора да се изявяват, да се развиват и да продължат да правят това, което обичат. В този процес, според мен активно трябва да участват бизнес, НПО сектор, а защо не и институциите в града.

 

Разкажете ни малко за обитателите на Freeдом21 до момента.

Все готини и интересни хора. Посещават ни най-различни професионалисти, които работят за себе си – копирайтъри, няколко дизайнери, хора от ИТ сектора, както и няколко творци и блогъри 😉

 

Freeдом 21 people

 

Какво мислите за идеята за една абонаментна карта, даваща достъп до всички пространства в страната и мислите ли, че това би било от полза на Freeдом21?

Звучи като интересна възможност, може би повече за пътуващите и постоянно променящи средата „ко-уъркъри“. Със сигурност би било от полза, най-малкото за популяризиране на коуъркинг културата в Търново, а и даване на възможност на хора от други градове да променят средата, да се вдъхновят по различен начин и да се запознаят с още и нови готини хора, които следват мечтите си!

 

А сега малко повече за вашият екип! И кой ще ни посрещне на вратата?

Григор Караиванов

Григор Караиванов – Председател на Start it Smart | Veliko Tarnovo и съ-основател на Freeдом21

В момента аз съм домакинът и се занимавам основно с Freeдом21, така че ще ви посрещна с голяма усмивка и приятно кафе 😉 Естествено, екипът на Start It Smart | Veliko Tarnovo и Shivachi активно се включват в доста от дейностите и задачите, понякога дистанционно, но също и от офиса. Така че и с тях може да се засечете някой път и да видите колко са готини.

 

 

Petya

petyawebdesign@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email