Background Image

“Постоянното предлагане на услуги с високо качество е наша водеща цел!” – интервю с екипа на Advokatami.bg

advokatami

Advokatami.bg

Край на главоблъсканиците що се отнася до правни казуси, официална документация и търсенето на адвокатска кантора. Платформата Advokatami.bg прави достъпа до този тип услуги лесен и своевременен, а екипа й ще ни разкаже пповече за това как се е родила идеята, какви са плановете им за бъдещо развитие и защо са избрали офиса им да е поместен в едио от софийските коуъркинг пространства – Puzl CowOrKing.

На въпросите отговарят Ники и Станимир от екипа на Advokatami.bg.

Разкажете ни за платформата Advokatami.bg – как се роди идеята за създаването й и през какви трансформации е преминала до реализирането на крайният продукт?

Станимир: През пролетта на 2013 г. с Мариела за пореден път ни блъсна бюрокрацията във всичко правно – в бизнеса и администрацията. По това време заемах позицията изпълнителен директор на Ийт Уел АД – компания, занимаваща се с обществено хранене и износ на вино в Азия. Съчетавах и ръководството на pravatami.bg – сдружение с нестопанска цел и мисия да разкодира законите на разбираем език. Мариела, от своя страна, полагаше основите на софийския офис на семейната си 20-годишна компания за търговия с тениски и ситопечат.

И в работата на двама ни бюрокрацията беше нетърпима.

И като допълнение – правните услуги бяха скъпи и привилегия за богати. Виждаше се не само при нас, но и при всички хора около нас и хилядите потребители на pravatami.bg. Аз съм с правно образование, но и огромен tech запалянко. Попитах Мариела какво мисли да алгоритмизираме голяма част от правните процедури. Тя се запали веднага. В следващите дни и седмици не спирахме да мислим за това, да дебатираме, да кроим планове.

 

Дългосрочната визия: автоматизираме и технологизираме правни документи и процедури > предоставяме тази технология на адвокати > те пестят време и това води до добри цени за клиентите > клиентите са щастливи, защото няма бюрокрация, има правна сигурност – бързо, лесно и на добра цена > адвокатите са щастливи, защото имат клиенти > ние сме щастливи, защото живеем в по-добре организирана държава.

Тази визия не се е променила и до днес. Компанията ни премина през всички етапи на развитие по-горе.

 

Каква е основната добавена стойност на Advokatami.bg, с какво е най-полезна за своите потребители?

Станимир: Достъпни и качествени правни услуги – от всяка точка, от всяко устойство.

Никола: Advokatami.bg скъсява дистанцията между потребител и адвокат. Пътят между конкретен проблем и неговото решение е много по-кратък от традиционния. Бих казал, че основната добавена стойност се крие в бързината, сигурността и качеството.

 

От откриването на платформата през 2015 година до момента броят на потребителите, използващи вашите услуги нараства и то сериозно. На какво дължите този успех?

Станимир: Много отдаденост от всеки един в екипа. Ключов за растежа ни е и март 2016 г. когато започнахме да правим поне 10 седмични теста за растеж в 5-те канала AARRR (Activation, Acquisition, Retention, Revenue, Referral) за всички продукти, по които имаме product market fit.
Това доведе до 660% ръст в компанията януари 2016 / януари 2017. Научих тази методология от Growth Hacker №1 Sean Ellis през престоя ми в Сан Франциско. И до ден-днешен продължаваме да правим поне по 10 теста, като аз съм си заделил всеки понеделник само за тази дейност.

Определено имаме нужда от втори Growth Hacker – join us!

 

Никола: Най-вече на много работа. Постоянното предлагане на услуги с високо качество е наша водеща цел. Учим се непрекъснато и подобряваме това, което правим. Тези усилия се отразяват върху нашите продукти, те стават по-популярни и потребителтие се връщат при нас.

 

 

 

 

 

 

Колко е голям екипът ви и как се намерихте?

Никола: В момента с Advokatami.bg по един или друг начин са свързани над 20 човека. Някои от тях са адвоакти, други счетоводители, трети – freelancer-и. Тези, които правим нещата да се случват, сме основно 6 човека. Намерихме се основно покрай pravatami.bg.

 

Сегашният ви офис се помещава в пространството на Puzl CowOrKing. Разкажете ни откога сте членове на коуъркинга и защо избрахте именно Puzl?

Станимир: С Мариела се прибрахме есента на 2016 в София и една от целите беше да намерим най-доброто офис пространство за работа. В Сан Франциско работихме от WeWork и търсихме нещо аналогично в България. Направих си проучването и намерих Puzl. Няколко дни по-късно вече целият екип беше базиран там и на всички много им допадна. В момента това определено е най-доброто място.

Никола: В Puzl сме от есента на 2016. Мястото е страхотно и според мен е най-добрият coworking space в страната. Има чудесни условяи за работа, добра локация и готини хора.

 

Puzl CowOrKing

Puzl CowOrKing

 

Какви предимства носи споделеният офис на екипа на Advokatami, както и на бизнеса като цяло?

Станимир: Гъвкавост. Plug in play! Не се занимаваш ток, вода, интернет, чистачки, проблеми, офис мениджъри, обзавеждане и т.н. Това е много ценно за компании, които искат да се фокусират върху продуктите си.

Никола: Основното предимство са хората. Ако имаш желание, тук можеш да си говориш с всеки за всичко.

 

Повечето хора свързват това с networking, но понякога просто можеш да хапнеш с някой и да си поговорите приятелски. Екипът на Puzl е страхотен. Тук свикваш да приемаш за даденост нещата, за които иначе трябва да се грижиш сам – интернет, офис техника, организация на събития, почистване и още много други.

 

Как се забавлява екипът на Advikatami.бг и намирате ли поле за изява в пространството на Puzl?

Станимир: В Puzl не пропускам като има бирички! Извън Puzl в екипа правим бягства сред природата, бягаме успешно в щафети и други спортни състезания. Като цяло всички сме спортисти. Аз бягах маратона (42.125 км.) в Сан Франциско, а Ники направи Софийския.

Никола: Всеки се забавлява както намери за добре. Аз лично в момента го правя със спорт или като прекарвам време в природата. Екипно понякога се случва да излезем заедно за някоя вечер или пък да прекараме уикенд заедно. В Puzl има много пространство за изява. Организират се много събития, имаме тенис маси, джага, PlayStation, една конзола за игри и две зони за релакс.

 

Какъв съвет бихте дали на младите предприемачи и бихте ли им препоръчали да работят от коуъркинг пространство?

Станимир: Определено не бива да се изолират вкъщи. Нека да се навъртат в коуъркинг местата, да споделят идеите си, да търсят обратна връзка за тях. Да не се притесняват, че някой ще им открадне идеята. Идеята не е важна – важно е изпълнението. Идеите са евтини и лесни. Изпълнение му е майката!

 

Никола: Аз не съм много по генералните съвети. Мисля, че за всеки екип и всяка ситуация работи нещо различно. За да се случват нещата, трябва постоянство, много работа и стискане на зъби. Коуъркинг пространствата са перфектни именно за стартъпи. Според мен са подходящи за малки и сплотени екипи, а не толкова за по-големи компании. Бих препоръчал на всеки поне да пробва.

 

 

 

 

 

 

 

Petya

petyawebdesign@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email